TSJECHISCH  2015-2016


U leert Tsjechisch  in een klein groepje [5 tot 8 deelnemers] met veel persoonlijke aandacht, zodat u ook werkelijk aan spreken toekomt.
Bij een taalcursus hoort ook huiswerk. Elke werkdag een half uurtje of 2 à 3 uur per week, is een aardig gemiddelde. Natuurlijk zijn er verschillen per persoon.

Tsjechisch als taal om zelf te leren spreken wordt in Nederland nog niet vaak gekozen. U ziet in het schema dat we geen tijd en aanvangsdatum hebben vastgesteld. Heeft u belangstelling om deel te nemen aan een taalgroepje, laat u het ons dan weten, via het contactformulier. We nemen contact op met de belangstellenden, zodra er zich genoeg hebben gemeld. Gezamenlijk spreken we dan een tijdstip en aanvangsdatum, af.
Wilt u toch direct beginnen beginnen, dan kunt u kiezen voor een individuele cursus. Neemt u ook dan contact op.

 

Kennis maken

Omdat de docent de hele maand september nog in Tsjechië is, krijgen belangstellenden een speciale uitnodiging om vrijblijvend met haar kennis te maken en te bespreken of de cursus iets voor u is.


Zakelijk Tsjechisch

Wie de taal zakelijk wil toepassen, kan in een groepscursus de basis leggen. Het is echter ook mogelijk direct te kiezen voor een zakelijke training op maat. Vraag hiervoor gericht advies.

TSJECHISCH
(Wijzigingen voorbehouden)
groep dag tijd duur aanvang kosten cursus kosten lesmateriaal niveau
ERK*
cursuscode aanmelden
Tsjechisch voor beginners in overleg 20 x oktober 2015 € 325,- € nnb,- A1,1 1145 MELD AAN ▶
TSJECHISCH
(Wijzigingen voorbehouden)
Tsjechisch voor beginners
in overleg
20 x
oktober 2015
325
nnb
A1,1
1145
Het is mogelijk de cursus in 2 termijnen te betalen. Zie inschrijfformulier.

Na inschrijving ontvangt u informatie over het te gebruiken lesmateriaal, dat u kunt bestellen bij de boekhandel.


De taal.

Tsjechisch behoort tot de groep Slavische talen. Het is de officiële taal van de Tsjechische republiek, die in 1993 ontstond na de opdeling van Tsjechoslowakije.
In 1348 is in Praag de eerste universiteit in Centraal -Europa gesticht. Tot in de 17de eeuw ontwikkelde het Tsjechisch zich tot een verfijnde taal, waaraan in 1620 een einde werd gemaakt door de Habsburgers  na de veldslag bij De Witte Berg. De Tsjechische adel werd onthoofd en Duits werd de officiële taal. Pas na  de val van de Berlijnse muur kreeg Tsjechoslowakije haar gedroomde en gewenste vrijheid en zelfstandigheid terug. Op 1 januari 1993 werd Tsjechische republiek van Slowakije gescheiden. Vanaf 2004 is Tsjechië lid van de Europese Unie en behoorde in 2013 tot het zeventiende rijkste land van de Europese Unie uit het oogpunt van het bruto nationaal product.

Het Tsjechisch is voor Nederlanders geen eenvoudige, maar wel een interessante taal. Zo zijn er bijvoorbeeld geen lidwoorden, maar wel naamvallen. Het Tsjechisch heeft wat klanken die in het Nederlands niet voorkomen. De zinsbouw is weer wat vrijer dan in het Nederlands. Het Tsjechisch als taal is krachtig en compact
Nog wat interessante dingen over de taal: Het bekendste woord dat de Tsjechische schrijver Karel Čapek aan de hele wereld geschonken heeft is het woord robot dat uit het Oerslavische woord robota = werk, stamt. Het woordje pils is afkomstig van de stad Plzeň = Pilsen, waar het bier gebrouwen wordt.