Voor de meerderheid van ons gaat het coronavirus niet weg. Jonge mensen zullen waarschijnlijk geen vaccin dit jaar krijgen. We zullen nog steeds thuis werken voor de rest van het voorjaar 2021 en misschien het najaar ook. En voor degenen die een nieuwe taal willen leren, betekent dat online taaltraining.

Gelukkig zijn er ruime mogelijkheden voor online taaltrainingen. In dit artikel bekijken wij de voor- en nadelen van online taaltraining en hoe uw online taaltraining zo leuk en effectief mogelijk kan worden.

 

Voordelen van online taaltraining

  • Geen reistijd of reiskosten = tijd, geld en CO2 besparen
  • Grotere toegang tot professionele taaltrainers (het maakt niet uit als u niet in een grotere stad woont waar veel taaldocenten ook wonen. Ook voor minder voorkomende talen, zoals Chinees, is het gemakkelijker om een geschikte taalopleider te vinden 
  • Flexibiliteit (lessen kunnen ‘s morgens vroeg of  ’s avonds laat en in de  weekenden plaatsvinden)

Nadelen van online taaltraining

  • Moeilijkere communicatie in grotere groepen (5+ deelnemers)
  • Gebrek aan technische vaardigheden of een geschikte studieruimte 
  • Het heeft niet ieders voorkeur

 

Hoe wordt uw online taaltraining een succes?

 Er zijn 4 unieke factoren die het succes van uw online taaltraining bepalen. Dat zijn:


Motivatie

 Als een lid van uw team een taaltraining wilt doen, vraag dan of online lessen een impact op hun leermotivatie zouden hebben. Sommige mensen vinden het prima om online les te doen. Maar andere mensen zijn gewoon niet op hun gemak met online lessen of hebben een sterke voorkeur voor lessen in persoon. En in deze bijzondere tijd zijn veel mensen ook “Zoom-moe”. Voor die teamleden is het misschien beter om te wachten tot klassikale lessen weer door kunnen gaan.


Groepsgrootte

In mijn ervaring als zakelijk taalopleider is de ideale groepsgrootte niet meer dan 4, dus de docent en 1 tot 3 deelnemers. In moderne taallessen praten de deelnemers meer dan de docent. Deelnemers doen vaak gespreksoefeningen met elkaar terwijl de docent luistert en daarna feedback geeft. Met 1 tot 3 deelnemers is het makkelijk voor de deelnemers om te praten en voor de docent om alles te horen.

Het is wel mogelijk om meer deelnemers te hebben met functies zoals break-out rooms in Google Meet en Zoom. De docent kan in dat geval tussen break-out rooms wisselen om naar de deelnemers te luisteren. Deze manier is net zo effectief, maar het kan betekenen dat er een beetje meer tijd en technische kennis nodig is.

 

Technische Vaardigheden

De technische vaardigheid van een deelnemer hoeft niet hoog te zijn. Ze moeten weten hoe je e-mail gebruikt en het communicatieprogramma (Zoom, Skype, Google Meet, etc.) Ze moeten ook in het bezit zijn van een computer of laptop met microfoon, of een koptelefoon met microfoon. Als ze niet in het bezit van deze apparaten zijn, dan is het een goed idee om dit vanuit het bedrijf te faciliteren.

Voor mensen met minder technische vaardigheden zijn klassikale lessen geschikter. Het is ook een stereotype dat alle jonge mensen heel goed overweg kunnen met technologie. In de praktijk heb ik ervaren dat dat niet altijd het geval is.

 

Geschikte Studieruimte

Vooral met de kinderen thuis kan een gebrek aan een geschikte studieruimte een probleem worden. Een geschikte studieruimte is stil, het is niet te druk en het is een plek waar de deelnemer zich kan concentreren. Voor sommigen is de keukentafel prima. Anderen leren beter in een ruimte met de deur dicht.

In mijn ervaring heb ik gezien dat veel mensen  liever thuis leren of bij de docent thuis. Op de werkplek zijn ze te veel met hun gedachten bij het werk om goed op te letten tijdens de les. Maar met social distancing is dit niet altijd een mogelijkheid. En met een geschikte studieruimte kan online les thuis een oplossing zijn.

 

Samenvatting

Uw team is klaar voor online taaltraining als…

  •         Ze gemotiveerd zijn om een online taaltraining te doen
  •         Ze met een kleinere groep zijn (aanbevolen maar niet vereist)
  •         Ze de juiste technische kennis hebben en toegang tot een computer met microfoon
  •         Ze een geschikte studieruimte hebben

 

 

in company checklist

Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share