Na jaren als docent Engels, ben ik enkele misvattingen over zakelijk Engels tegengekomen. Mensen gaan ervan uit dat zakelijk Engels te moeilijk is. Dat je eerst een goed begrip van algemeen Engels moet hebben voordat je zakelijk Engels kunt leren. Dit is echter niet de werkelijkheid. In dit artikel bekijken wij deze twee types cursussen Engels. Dan kan je vergelijken en het juiste trainingstraject voor u of het team kiezen. Deze informatie geldt voor alle talen, niet alleen voor Engels.

 

Wat is zakelijk Engels?

Zakelijk Engels is simpelweg Engels voor op de werkplek. Het is een volledig leertraject. Dat betekent dat u de volgende vaardigheden leert: grammatica, woordenschat, spreken, luisteren, schrijven, lezen, uitspraak en culturele kennis. In vele opzichten is het vergelijkbaar aan “gewoon Engels”.

Het verschil zit in het type studiemateriaal dat u gebruikt. In een cursus algemeen Engels studeert u de taal in de context van het dagelijks leven. In een cursus zakelijk Engels studeert u in de context van de werkplek.

 

Kunnen echte beginners zakelijk Engels studeren?

Ja, absoluut! Ik geef zeer regelmatig les aan beginners. De meerderheid van mijn deelnemers leerden geen of nauwelijks Engels op school. Vaak begonnen ze in een technische baan, maar na 10 of 20 jaar vinden ze zich in een andere positie zoals sales of management. Dan hebben ze opeens Engels nodig. Soms geef ik les aan mensen die meer dan 20 jaar geleden Engels op school hadden. Beide groepen presteren  heel goed met zakelijk Engels.

Als u deze zakelijk Engels lesboeken bekijkt dan ziet u dat ze een volgorde  aanhouden, van beginner tot vergevorderde. U kunt dus ver komen met een traject zakelijk Engels. 

Is er veel grammatica in een cursus zakelijk Engels?

In een cursus zakelijk Engels leert u dezelfde grammatica als in een cursus algemeen Engels. Vaak is de grammatica in een cursus zakelijk Engels wat minder zwaar. De focus in zakelijk Engels ligt op het gebruik van functionele taal, oftewel zinnen die u vaak tegenkomt. Het opbouwen van taalvaardigheden is ook heel belangrijk. Dus als grammatica u niet ligt, is zakelijk Engels een goede oplossing.

In veel moderne ESL-lesboeken leert u grammatica via een tekst. Dat kan een kort artikel zijn, of een dialoog waarin de deelnemer het nieuwe stuk grammatica ziet of hoort. In zakelijk Engels neemt dit de vorm van een telefoongesprek tussen collega’s aan.  In algemeen Engels zou het een gesprek tussen vrienden zijn.

 

Wat voor woordenschat zou ik in een cursus zakelijk Engels leren?

Woordenschat is essentieel voor het leren van een nieuwe taal. Engels heeft de grootste woordenschat van alle Europese talen. Dat kan overweldigend zijn. Daarom is het handig om een op maat gemaakt leertraject te volgen. Dan bent u geen nummer . U begint altijd met de meest voorkomende woorden. Als u de basiswoordenschat onder de knie heeft, leert u complexere woorden en zinnen.

In een cursus zakelijk Engels leert u de woordenschat die nodig is op de werkplek. De namen van diverse ruimtes in het kantoor bijvoorbeeld. U kunt ook sectorspecifieke woordenschat leren. Financiën en recht zijn twee sectoren die veel eigen woorden hebben.

 

Taalvaardigheden: Spreken, luisteren, lezen, schrijven

Op de moderne werkplek wordt communicatie steeds belangrijker. U vergadert met collega’s en klanten, u leest e-mails, u schrijft rapportages en u praat bij het koffieapparaat. En in Nederland wordt de werkplek steeds internationaler, met Engels als voertaal. Daarom is het belangrijk dat een cursus zakelijk Engels voldoende taaloefeningen bevat.

Een oefening zou het luisteren naar een telefoongesprek over reisarrangementen kunnen zijn. U kunt data uit een tabel of grafiek beschrijven of een e-mail schrijven om een afspraak te bevestigen. Deze oefeningen zijn bedoeld om snel toe te kunnen passen. In de vergevorderde cursus kunt u echte rapportages, artikelen en e-mails voor uw bedrijf schrijven.

Schrijven is een van de meest belangrijke taalvaardigheden op de werkplek. Maar het is ook vaak het moeilijkst om te verwerven. Het is heel normaal om meer hulp met schrijven nodig te hebben. Bij Taalinstituut De Wester, regelen wij cursussen over zakelijk schrijven.

 

Personalisatie van het lesmateriaal

Dit is een van het mooiste aspecten van zakelijk Engels: de mogelijkheden tot personalisatie . Personalisatie is ook heel belangrijk, omdat immers ieders baan anders is.

Ten eerste zijn er volledige leertrajecten zoals Business Result (Oxford) en International Express (Oxford) die een wijde selectie van skills en onderwerpen bevatten.

Ten tweede zijn er sectorspecifieke titels zoals English for Banking and Finance (Pearson), English for Sales and Marketing (Oxford) en Tech Talk (oxford) voor de techniek.

Ten derde zijn er ook boeken voor specifieke taalvaardigheden zoals Email English (Macmillan) voor het schrijven van e-mails en Communicating Across Cultures (Cambridge) voor spreken en luisteren in een multiculturele omgeving.

 

Wat als ik Engels in mijn dagelijkse leven of op vakantie wil spreken?

Gelukkig is zakelijk Engels niet onverenigbaar met het leren van “gewoon” Engels. Vooral in Nederland studeren mensen Engels op school voordat ze Engels voor het werk nodig hebben.

Een optie is om een leertraject zoals International Express te kiezen. Dat heeft een  gelijkwaardige focus op zakelijke onderwerpen en internationale cultuur.

Een andere optie is om cursussen zakelijk en algemeen Engels af te wisselen. U kunt naar het volgende niveau doorstromen zonder gaten in uw kennis.

 

Wat als ik het vak Engels slecht deed op school?

Op school is er maar één manier om Engels te leren. Dat bepalen de leraar, de school en de overheid. Die methode past niet bij iedereen. Ook is het leren in groepsverband niet voor iedereen geschikt. Soms is een-op-een les beter voor u persoonlijk.

Bij een op maat gemaakte taalcursus luistert de docent aan u en uw wensen. Jullie werken op een snelheid die bij u past. Als u meer oefeningen nodig heeft, dan doen jullie dat samen. De docent adviseert lesmaterialen die u helpen uw doelen te bereiken.

Voor velen is dit soort personalisatie de sleutel tot het leren van een tweede taal.

 

Zou een cursus Zakelijk Engels helpen bij examens zoals IELTS of TOEFL?

De beste manier om deze examens voor te bereiden is om het officiële studiemateriaal te bekijken, zoals oefenexamens. Als het uw enige doel is om voor één van deze examens te slagen en u gebruikt geen Engels op het werk, dan is een cursus algemeen Engels de betere keus. U kunt altijd zakelijk Engels op een andere moment doen.

 

Bij Taalinstituut De Wester creëren we lesplannen op maat, zodat u uw leerdoelen op het werk kunt bereiken. We leren u de vaardigheden die u nodig heeft om in uw branche uit te blinken. Benieuwd hoe wij u kunnen helpen om beter Engels op het werk te spreken? Bekijk onze cursussen zakelijk Engels. Of stuur ons een bericht en we nemen binnen één werkdag contact met u op.

 

in company checklist

Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share